sander groen | freelance lifestyle- en reisjournalist
















foto leonard fäustle

lees ook
de openbaring van johannes
de macht van johannes

externe links
johannes van dam in het parool

 

Met missionair enthousiasme voedt hij als culinair journalist zijn lezers op. Maar pas in rechtstreeks contact met zijn pupillen blijkt dat Johannes van Dam een geboren schoolmeester is. "Een krabcocktail met fruit? Dat is een misdaad!"

proeven kun je leren

tekst sander groen

"Haring is vette vis. Die gaat tranig smaken als ie oxideert. Dan heb je ui nodig om de traansmaak te compenseren. Maar de mooie smaak van verse nieuwe haring verpest je compleet met ui. Die is veel lekkerder met versgemalen zwarte peper. Dus als ze bij een haringkar vragen: 'Uitje erop?', dan zeg ik: 'Hoezo, is ie niet goed dan?' Als haring ui nodig heeft, dan eet ik 'm niet. Alleen idioten eten haring met klonten ui."  

Over smaak valt niet te twisten? Onzin, vindt Johannes van Dam. Bij het beoordelen van een gerecht spelen juist objectieve factoren een belangrijke rol. Dat toont hij proefondervindelijk aan in zijn Smaakcolleges. Ooit gaf hij ze iedere maand. Maar Van Dam moddert met zijn gezondheid en daarom komt het er nu nog maar eens per jaar van. Aan de publieke belangstelling ligt het in ieder geval niet. Het zaaltje van De Internationale Proeftafel in statig Amsterdam-Zuid is goed gevuld. Er moesten zelfs extra tafeltjes bijgeschoven worden om alle grachtengordelyuppen van een plek te voorzien. Als een rechtstreeks uit Sex and the city weggelopen damestrio begint te kwebbelen, maakt Van Dam er korte metten mee: "Uh-uh, kunnen we even bij de les blijven? Sorry dat het zo schools moet, maar jullie zijn gekomen om iets te leren, toch?" 

Voor ieders neus staat een groot wit bord met wat voedselfragmentjes: stukjes aardappel, blokjes kaas, lapjes rood vlees, een stukje fruit, gember, wat flinters kreeft. Naast het bord twee nog lege wijnglazen en een grote karaf water. Van Dam, ooit winnaar van de Gouden Kroket, heeft het concept 'Smaakcollege' zelf bedacht. Al vijftien jaar geeft hij ze op ongeveer dezelfde manier. Hij steekt van wal met een anekdote: "Niet verder vertellen, maar als kind werd ik thuis Hannes genoemd". Hij zette zijn moeder toen eens een kop thee voor. Kleine Hannes dacht dat er niets lekkerder was dan thee met suiker, maar moeders spuugde het bij de eerste slok uit. Ze vertelde de jongen dat thee zonder suiker echt lekkerder is en dat ook hij daar aan kon wennen. Hannes nam de uitdaging aan en twee weken later moest hij niet meer dénken aan die vieze, zoete thee. Hannes had een les geleerd: smaak is voor een deel een kwestie van gewenning.  

Eerst een slok water, zodat achtergebleven smaakjes van koffie en sigaretten weggespoeld worden. Dan nemen we een hapje kreeft. We proeven de kreeft aandachtig: vezelig, beetje zilt en subtiel zoet. Dan zegt Van Dam ons een slokje droge witte wijn te nemen en nog een stukje kreeft. Wat blijkt: de zurige wijn accentueert het zoete van de kreeft. Fijne combinatie, dus. Na gesmul met mayonaise, waarover later meer, is het oranje stukje fruit aan de beurt. En weer gaat er een stukje kreeft achteraan. "Ik zie veel mensen een vies gezicht trekken", stelt Van Dam tevreden vast. De mierzoete mango reduceert de kreeft tot een smakeloos vissig sponsje. "En toch is het de normaalste zaak van de wereld dat restaurants hun kreeft- en krabcocktails met fruit serveren. Dat is een misdaad!"  

Het is belabberd gesteld met de culinaire kennis van de Nederlander. Maar het is niet hopeloos, want proeven kun je leren. Op het bord liggen wat anonieme stukjes pieper in gele blokkendoosvormpjes: een rondje, een vierkantje, een driehoekje, een frietje. De vraag is welke van de vier aardappelrassen het zoetst smaakt. Dat blijkt niet zo eenvoudig, waardoor heel aandachtig geproefd wordt. Het duurt even, maar uiteindelijk is iedereen het erover eens: de Diamant is niet goed gekookt, het Bintje is saai, de Nicola is al wat zoeter en lekkerder, maar de Opperdoezer Ronde is de onbetwiste winnaar. Een aardappel onderscheidt zich niet alleen in kookeigenschappen, maar dus ook in smaak. Daarom vindt Van Dam dat iedereen thuis eens zo'n aardappelquizje zou moeten doen.  

Culinaire criminaliteit kom je ook zomaar tegen op onschuldig ogende verjaarspartijtjes. Daar is het blokje kaas met gember een populair borrelhapje. Van Dam windt zich erover op, want de dominante smaak van gember doet iedere wijn naar azijn smaken. Gember, populair in de fusionkeuken en bij visgerechten, is in combinatie met wijn nergens goed voor, vertelt Van Dam. Maar ook zonder die gember wordt kaas steevast verkeerd gecombineerd. Opnieuw de proef op de som: eerst proeven we een blokje kaas met rode wijn en dan met witte. Dat kaas en rode wijn een ideaal koppel zijn, blijkt een fabel.  

Het showelement van Van Dams Smaakcollege hebben we dan al achter de rug. Na de kreeft-wijncombinatie vraagt hij of iemand een idee heeft wat nog beter met kreeft combineert. Het knapste meisje van de klas weet het: mayonaise. Maar dan niet die zoete troep van Calvé. Zelf maak je veel lekkerdere mayo en het is bloedsimpel. Van Dam pakt een glazen kom waarin olie, azijn, eieren, mosterd, zout, witte peper en een scheutje worcestershiresaus verdwijnen. Handgeklopt wordt de mayonaise luchtiger dan met de machine, leren we. Iemand merkt op dat Joop Braakhekke toch ook een mixer gebruikt en Van Dam spuwt bijna vuur. "Hij krijgt geld van Braun, dus natuurlijk doet Braakhekke het met de machine." De dames van De Internationale Proeftafel, die de boodschappen hebben gedaan, krijgen ook een sneer, want de worcestershiresaus is van het verkeerde merk en de eitjes zijn niet biologisch. Van Dam neemt voorzichtig een slokje water voordat hij het restant in de kom mikt. Zijn klasje grinnikt bij de ogenschijnlijk rituele daad, maar het heeft een functie: "Dat water is nodig om een mooie emulsie te krijgen. Maar dan moet het wel op de juiste temperatuur zijn, anders gaat de boel schiften".  

Het grote genieten begint: de combinatie van de zoete en vezelige kreeft met de wat zure en gladde mayonaise is erg lekker. Hoewel we dat woord eigenlijk niet mogen gebruiken van Van Dam: 'lekker' klinkt subjectief. Een gastronoom zegt liever dat iets 'mooi' smaakt. Ook zonder de kreeft smaakt de mayonaise mooi, waardoor Van Dam zijn gehoor een groot plezier doet door de kom nog een keer langs de borden te sturen voor een tweede kwakje. Smullen.  

Goed kunnen proeven is niet alleen belangrijk om van eten te kunnen genieten. Met kennis van zaken weet je welke gerechten van de kaart elkaar complimenteren. En je voorkomt dat je belazerd wordt. Zoals de nouveau riche-miljonair in Roald Dahls korte verhaal 'The Butler'. Zijn personeel liet 'm denken dat er op zijn talloze feestjes alleen de zeldzaamste wijnen werden geschonken, terwijl het in feite supermarktflesjes waren. De juweeltjes uit de wijnkelder maakten ze zelf met genot soldaat in de keuken. Van Dam grinnikt om het verhaal. "Maar wat een vervelende man, die Roald Dahl. Toen ik terugkwam uit de Pyreneeën, heb ik een boek voor hem vertaald en dat leverde een hoop geld op. Maar toch: een nare man. Hij had een hekel aan joden én aan baarden én aan homoseksuelen. Nou, ja..."  

Van Dam snoept nog een lik uit de mayonaisekom. De drie dames beginnen opnieuw te giebelen, waarop Van Dam in zijn handen klapt: "Mag ik jullie aandacht weer? Anders worden jullie uit elkaar gezet." De wandelende gastronomische encyclopedie orakelt verder over te zoete wijn in combinatie met foie gras, veel te zoete augurken en zout als zelfmoordmiddel. Er is geen speld tussen te krijgen en toch wordt er gemord in het klasje. De mens is en blijft een eigenwijs wezen. Terwijl we naar buiten lopen, verzucht iemand: "Maar ik vind haring met uitjes gewoon lékker..."  

De Internationale Proeftafel: 020 400 4564. Binnenkort verschijnt Johannes van Dams nieuwe boek Eet op! bij Nijgh & Van Ditmar


HP/De Tijd | 9 augustus 2002

Reageren?

    


Reacties

"mike" <dreesde1@***> schreef op 28 maart 2008:
beste redaktie zie eigenlijk nooit dat de hr.van dam een steakhouse bezoekt misschien kan jij hem doorsturen naar het bestekje in de scheldestraat in amsterdam want wij hebben echt het lekkerste black angus beef met alles zelf bereide bij gerechten erbij bedankt en wie weet!

"ron bonnema" <deliciousfood@***> schreef op 7 maart 2008:
jvd was bij ons in de winkel heeft wat rond gekeken een gesprekje gehad (aangenaam) wat gekocht en waarschijnlijk z,n oordeel reeds geveld.nuwil ik hem mededelen dat we ook nog zeer acceptabele pestos en tapenades,huis gemaakte cakes en koekjes hebben vriendelijke groet ron.

"coby langen" <info@***> schreef op 19 december 2007:
mag ik ook iets vragen, Johannes van Dam hed het in een intervieuw op radio 5 over een kiprecept. zou u dat kunnen mailen naar mij. hartelijk dank en vriendelijke groet, C.langen

"Marc van Oest" <brauhausdudeldorf@***> schreef op 6 mei 2007:
Lees zojuist met interesse je website en stuit op het stuk over Johannes van Dam. Nu loop ik al een tijd met een technische vraag en dan bij voorkeur aan hem. Zou jij me kunnen vertellen hoe ik met de heer Van Dam in contact kan komen.

"Suze van Acker" <suzeva@***> schreef op 18 juni 2006:
De "Dikke van Dam" is heerlijk maar bij de raapjes mis ik : gebakken met zwarte peper daar vochten de kinderen om en niks koken in water. Overigens is een smulpaap in domineesland een verademing.

"E.E.Karman" <info@***> schreef op 13 maart 2006:
Is 'schoolmeester' een werkwoord? ;-)

Beste E.E.Karman,
Dank voor je reactie. Nee, volgens de Dikke van Dale (niet te verwarren met deDikkeVanDam) en het Groene Boekje is 'schoolmeester' een zelfstandig naamwoord. Het daarvan afgeleide werkwoord is 'schoolmeesteren', met 'en' erachter dus. ;-)
Van Dale:
schoolmeesteren
school-mees-te-ren 
onovergank. werkw.; schoolmeesterde, h. geschoolmeesterd 
de schoolmeester spelen (over –), op pedante wijze corrigeren, de les lezen, of spreken over –

"ton" <e-mailadres@***> schreef op 11 maart 2006:
gratis eten is mooi mee genomen hr. van dam

"Ezze Joffi" <ezzejoff@***> schreef op 7 november 2005:
Leuk stuk. Johannes van Dam irriteert me mateloos. Hij zal wel smaak hebben, maar dat arrogante schoolmeesterachtige toontje valt mij net zo zwaar op de maag als een bord erwtensoep. In het Parool van deze week heeft hij een juichende recensie over Pays-Bas op het G. Mahlerplein. Maar ook kritiek op het kindermenu in het algemeen en dan besluit hij met de oproep aan ouder: 'geef iets meer uit en voed uw kinderen beter en voed ze beter op.' Iemand die zo gewend is de puntjes op de I te zetten zou toch moeten weten dat je in deze vorm voedt met dt schrijft.

Beste Ezze,
Dank voor je reactie. Je bent niet de enige die zich stoort aan Van Dams pedanterieën. Ik vind ze wel vermakelijk. Ik ga echter ook even schoolmeesteren, want de zin die je aanhaalt is een imperatief, gebiedende wijs. Alleen de stam dus, zonder t - enkele (versteende) uitzonderingen daargelaten, zoals 'Gaat u zitten'. Kijk maar: www.onzetaal.nl/advies/wordt.html. Wat overigens niet betekent dat ik nooit een taalfout ben tegengekomen in Van Dams stukken. Maar dat is dan eerder een uitglijer van de eindredacteur dan een misser van Van Dam zelve. Want hij is feilloos. ;-)

"Bert" <bert2642@***> schreef op 14 augustus 2005:
Aanrader voor Dhr van Dam Eten in een oer hollanse sfeer maar met een zeer hoog cullinair Thaise tint in Monnickendam \Het Waepen van Naang Nuan Havenstraat 7 1141 ax Monnickendam.

"JAN" <micknina@***> schreef op 8 augustus 2005:
fantastisch zo een iemand als johannes van dam.ik zou zo graag een weekje met hem meelopen om te zien hoe alles in zijn werk gaat en hoe bedrijven zich uit lopen te sloven voor hem.Ik hoop dat ik ooit eens een berichtje van hem mag ontvangen

"Paul Vervoort" <p.j.vervoort@***> schreef op 23 juli 2004:
Hallo Sander,
Leuk verhaal over Johannes van Dam. Ik ben zelf een trouwe lezer van zijn rubriek in Het Parool en vaak denk ook ik bij een hoog cijfer: 'Laten we daar vanavond maar eens gaan eten.' Maar meteen daarna denk ik: 'Laat maar, het zal wel vol zitten.' Nu weet ik dat ik het inderdaad niet hoef te proberen. Trouwens ook complimenten voor je pakkende schrijfstijl.
Met vriendelijke groet,
Paul Vervoort